Kulturkvinnan och mannen.

20.02.2016 kl. 17:09

 

En av alla böcker jag har med mig är min professor Ebba Witt-Brattströms nyaste bok, Kulturmannen och andra texter. Köpte den direkt jag kom till Stockholm, slukade halva direkt och idag ska jag försöka läsa ut den. 

Boken tar upp fenomenet Kulturmannen, som blomstrade upp till hetsig debatt förra våren av Åsa Beckman. Halva Nordens kulturelit bidrog till debatten men högst hördes Ebba och Karl Ove Knausgård. Här  och här kan ni läsa mer om debatten ifall ni missade den.

Största delen av boken är ändå "och andra texter". De tangerar på sitt sätt Kulturmannen men tar egentligen mest upp feminstiska författarskap, tuffa kvinnor och sedan vissa typiska kulturmän genom tiderna såsom August Strindberg. Vissa texter är nyskrivna medan andra är tidigare publicerade artiklar/essäer.

 

 

Det finns briljanta kapitel som jag läser med sån fart att jag måste stanna, viska tyst för mig själv queeeeeen, för att sedan ta om stycket på nytt och fortsätta fascineras (eventuellt även hjärntvättas en del). Sedan finns det några delar jag för tillfället hoppar över men tänker återvända till någon dag. 

Det jag gillar mest med Ebba, även i klassrummet, är hur hon kan få en bok att låta så intressant. En gammal dammig klassiker, vars baksidetext får mig att ångra att jag ens tog upp den från hyllan i första taget, kan verka så himla intressant när hon introducerar den. För tillfället är Sigrid Undsets Jenny beställd, endast för att jag läste om den i Kulturmannen och andra texter. 

För att vara en populärvetenskaplig roman/essäsamling eller samhällskritisk bok av något slag (kalla det vad du vill), så blir den rätt svår ibland. Speciellt kapitlen om Sigmund Freud och hans psykoanalys gör läsningen långsammare. Här får jag (blame my brain if you will) fundera extra noga vad både Freud och Ebba vill säga. Här kickar den akademiska sidan in och det känns som om jag är tillbaka i Forsthuset plötsligt. Nu säger jag inte att detta borde vara semesterläsning, bara att det blir tungläst. 

Ska läsa färdigt den ikväll, i sällskap av salmiak och diet coke. 

 

"Boten är en kraftig dos Kulturkvinna. Det vill säga, den andra halvan av vårt bildningsarv. När de båda halvorna återfinner varandra får vi något som aldrig mer kan reduceras till en främmande skalle."

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Aaaghh, jag längtar efter att få tid att läsa den här. Uppskattar verkligen EWB som litteraturvetare.
stormen22.02.16 kl. 15:25
Hoppas den tiden kommer fatt dig snart, jag rekommenderar den starkt! Vad roligt, du borde komma och plugga med oss i Helsingfors!
25.02.16 11:51