Tråktorsdag

 

Untitled

 

Typisk innedag. Vädret är inte strålande och varmt som igår, så spenderar dagen i soffan med Macbooken i famnen och Stå i bredd i handen (ah så nära ett rim men så långt ifrån ändå). 

Tänker mig att jag ska göra upp en mindmap för varje årtal (1970-79), just nu är jag ännu på 1970 men ska plugga ifatt lite idag! Kanske det är lättare för mig att skriva min monsteressä senare? 

Hur som, jag har sjukt svårt att koncentrera mig idag. Vill bara hinka i mig espresson för att bli lite klarare i huvudet, men det hjälper inte riktigt som det ska. Kanske några bitar choklad får mig vrålkoncentrerad? Man kan alltid testa sig fram. 

Ska så köpa med mig en Moka Express när jag åker härifrån, lättkokat espressokaffe på några minuter. Kolla så fin den vita är! 

Förresten så klarade jag av gasspisen helt själv idag! Är pinsamt dålig på att tända den, hittills har Eskil fått hjälpa mig när jag som en liten dampunge gormat om hur jag hatar gasspisar. Mogen 20-åring här hej! Kaffet smakade extra gott när man gjort det helt själv från början till slut, haha. 

25.02.2016 kl. 14:47

Ensam i San Giovanni

Igår kände jag för en eftermiddag för mig själv. Att bo tillsammans och endast känna varandra i den här staden har gått bra hittills, men ibland behöver man bara lite egentid. Shoppingbegäret har gnagat sönder mig inifrån men plånboken ekar tomt just nu, så det blev endast lite fönstershopping. 

Råkade befinna mig i San Giovanni, ett lite större centrum än Pigneto där vi bor. Hittade ett varuhus som kunde jämföras med ett lite mindre Sokos. Sökte efter lite lakan och handdukar men hittade inget som inte kändes som att man skulle sova i en farmors säng. 

Untitled

 

Sedan snubblade jag över en Zara, vilket gjorde mig överlycklig. Italiensk haute couture i all sin ära, men vardagsmode- not so much. Gick där och petade på vårmodet en stund innan jag tvingade mig själv att gå ut innan jag köpte något. 

Åkte hem, där det vankades plockmiddag. Olika italienska korvar och ostbricka, lite vin och mysigt sällskap. Tänk att man ändå kan börja sakna varandra efter några timmar isär? 


Untitled

 

25.02.2016 kl. 12:06

Pigneto-Lodi-San Giovanni-Anagnina

Vi valde att söka efter boende rätt nära centrum, istället för att bo på campuset som ligger en bit utanför. Det har sina tydliga för- och nackdelar, som exempelvis att det tar över en timme för Eskil att ta sig till skolan. Åtminstone med den vägen vi nu vet om, kanske finns snabbare sätt? Men det är ett mysigt område, med bara en kvarts färd in mot stan.

Som utbytesstuderande måste han fixa något som kallas Codice Fiscale, ett slags skattekort men som mer används som socialsignum eller dylikt. Vi försökte redan fixa det förra veckan men hittade inte kontoret. Igår åkte vi iväg igen med bättre vägbeskrivning och hittade äntligen Agenzia delle Entrate (som förövrigt låg ett stenkast från var vi letade sist- gah). Trots att vägbeskrivningen var bättre, gick vi ändå omkring som frågetecken en stund.

När vi kom hem hade vi gått nästan en mil och kände oss rätt möra i kroppen. Resten av dagen bestod av tv-spel, salta solrosfrön och en bra bok. Och en glass. Och lite choklad. 

Idag ska vara sista soliga dagen på en vecka så ska gå ut och njuta av vädret, ha det! Ciao!

 

Det här är Nina, en av killarnas hund. Väldigt mysig krabat att krafsa på.

Untitled

 

24.02.2016 kl. 12:41

Prokrastinera part one

Måndag, ny vecka, fräsch start yada yada yada. 

Älskar egentligen måndagar, allt jag just listade är saker som gör min gömda personlighet tillfredsställd. Denna gömda personlighet kommer fram rätt sällan men finns ändå kvar där inne och bökar. Jag gillar trots allt ordning och reda (jaa, ni som känner mig, skippa hånskrattet- I already know your response) och nystart på veckan gör att jag kan vända blad i häftet och börja på nytt. 

 

Untitled

 

Så tänkte att jag skulle göra upp ett pluggschema idag och kicka igång veckan ordentligt med en bra pluggsession. Bra tänkt, men kom inte så långt. Jag är även, som många andra, väldigt bra på att prokrastinera (vad tror ni jag gör just nu?). Började med att söka upp en färdig mall på ett schema jag kunde använda och råkade klicka in mig på någon amerikansk pluggsajt. En timme senare hade jag en profil med alla min kurser upplagt i kategorier och mappar, olika färger, notes och whatnot. Till mitt försvar tror jag att jag kommer ha nytta av den, men hur mycket har jag egentligen pluggat idag? Nada. 

Men här väljer jag att citera Benjamin Franklin. 

"By Failing to Prepare, you are Preparing to Fail” 

För att fortsätta på dagens tema så tog jag lite bilder, lade ungefär 20 minuter på att redigera dem, laddade upp dem på flickr och sedan hit. Suck. Hur som, här är en del av mitt lilla bibliotek jag har med mig. 

 

Untitled

 

Väldigt mycket feministisk litteratur (wohoo) eftersom jag skriver några kursessäer med inriktningen 70-tals litteratur och "kvinnolitteratur". Lucky me!

 

22.02.2016 kl. 13:34

Pensionärerna

Ja, du läste rätt. Förutom att jag flyttade till Italien och inte Solkusten när vädret blev för halt där hemma så är har jag praktiskt taget förvandlats till en liten tant. 

Av någon orsak har min dygnsrytm förvandlats totalt och jag somnar (läs: däckar) redan vid tio, senast elva. Sedan vaknar vi båda runt åtta och en av oss stiger upp för att laga frukost (ni fattar ju att det inte är jag), koka kaffe och pyssla med småsaker i köket innan man lägger sig framför Netflix i några timmar. I princip gillar jag detta upplägg, man hinner med mer roliga saker innan man måste börja jobba. Men samtidigt är jag lite orolig, är det såhär man blir när man bor tillsammans? Är vi paret som blivit tråkiga all of a sudden? 

Jag vill tro att detta är en fas som förmodligen inte håller särskilt länge, direkt vi får något annat/annan in i vårt liv så förändras detta. Ingen av oss festar ju på helgerna just nu, så dygnsrytmen förblir densamma hela veckan. Imorgon börjar vardagen för oss båda, kanske det stökar till det för pensionärerna? 

 

21.02.2016 kl. 12:10

Kulturkvinnan och mannen.

 

En av alla böcker jag har med mig är min professor Ebba Witt-Brattströms nyaste bok, Kulturmannen och andra texter. Köpte den direkt jag kom till Stockholm, slukade halva direkt och idag ska jag försöka läsa ut den. 

Boken tar upp fenomenet Kulturmannen, som blomstrade upp till hetsig debatt förra våren av Åsa Beckman. Halva Nordens kulturelit bidrog till debatten men högst hördes Ebba och Karl Ove Knausgård. Här  och här kan ni läsa mer om debatten ifall ni missade den.

Största delen av boken är ändå "och andra texter". De tangerar på sitt sätt Kulturmannen men tar egentligen mest upp feminstiska författarskap, tuffa kvinnor och sedan vissa typiska kulturmän genom tiderna såsom August Strindberg. Vissa texter är nyskrivna medan andra är tidigare publicerade artiklar/essäer.

 

 

Det finns briljanta kapitel som jag läser med sån fart att jag måste stanna, viska tyst för mig själv queeeeeen, för att sedan ta om stycket på nytt och fortsätta fascineras (eventuellt även hjärntvättas en del). Sedan finns det några delar jag för tillfället hoppar över men tänker återvända till någon dag. 

Det jag gillar mest med Ebba, även i klassrummet, är hur hon kan få en bok att låta så intressant. En gammal dammig klassiker, vars baksidetext får mig att ångra att jag ens tog upp den från hyllan i första taget, kan verka så himla intressant när hon introducerar den. För tillfället är Sigrid Undsets Jenny beställd, endast för att jag läste om den i Kulturmannen och andra texter. 

För att vara en populärvetenskaplig roman/essäsamling eller samhällskritisk bok av något slag (kalla det vad du vill), så blir den rätt svår ibland. Speciellt kapitlen om Sigmund Freud och hans psykoanalys gör läsningen långsammare. Här får jag (blame my brain if you will) fundera extra noga vad både Freud och Ebba vill säga. Här kickar den akademiska sidan in och det känns som om jag är tillbaka i Forsthuset plötsligt. Nu säger jag inte att detta borde vara semesterläsning, bara att det blir tungläst. 

Ska läsa färdigt den ikväll, i sällskap av salmiak och diet coke. 

 

"Boten är en kraftig dos Kulturkvinna. Det vill säga, den andra halvan av vårt bildningsarv. När de båda halvorna återfinner varandra får vi något som aldrig mer kan reduceras till en främmande skalle."

20.02.2016 kl. 17:09

Det goda livet.

 

Före du ens tänker tanken på det, nej jag tänker inte köra en Anita Ekberg och hoppa i Fontana di Trevi. 

Som namnet indikerar lever jag det goda livet här i Italien. Vad mer kan man önska sig än ett land som är känt för sina ostar, pizzor, viner och i mina ögon även glass? Det är varmt och skönt, vyerna är inte att klaga på och resesällskapet duger. 

Jag är ju inte här på semester eller för att turista dygnet runt. Jag är en tag-along på min pojkväns utbyte men trots att jag inte är utbytesstudent så pluggar jag ändå. Min heminstitution var så himla schysst och fixade så att jag kunde åka iväg.

-Klart som korvspad att du åker om du har chansen! Distansstudier och saken är löst. 

Så medan Eskil åker till Tor Vergata, sitter jag på närmaste fik och läser böcker och skriver essäer tills fingrarna trillar av. Självdisciplin har aldrig varit min starka sida men lägger till det på listan av utmaningar som ska fixas under denna termin. 

Förvänta er babbel om böcker, om staden, om kulturen, om att bli en local (fake it til' you make it) osv. Är ju rätt kär också så kan dyka upp en hel del fjantiga saker också. 

Ciao så länge!

 

19.02.2016 kl. 20:53

Integration

 

Fjärde dagen.

Sen vi landat på tisdag och dragit vår enorma packning över till andra sidan stan så har vi slagit oss ner i lägenheten, promenerat runt i området (hittat en asbra pizzeria i kvartershörnet), handlat mat och klurat ut hur man använder gasspis. Mataffären närmast oss är rätt stor men tydligen lite dyrare än andra i området. Att anpassa sig till en annan matkultur är lite knepigt i början, produkter man är van vid finns inte alls eller kan vara jättedyra. Däremot blir jag glad av att gå till fruktdisken, så mycket fina och billiga frukter och grönsaker! 

    

 

Lägenheten är bättre än förväntat! Vi är inneboende hos två italienska killar och har ett sovrum + vardagsrum + balkong för oss själva, sedan delar vi kök och badrum. Vi bor på sjunde våningen och har en väldigt autentisk utsikt. Den gör sig inte så bra på bild men jag ger er mitt ord på att den är rätt makalös. Ni kan försöka avgöra själva, panoramabilden här ovanför är vår utsikt över Rom. 

När vi drog från Stockholm på tisdagmorgon visade termometern -9. Här är standardtemperaturen för tillfälle 14-16 grader och är solen framme blir det förstås varmare. Vi går omkring i vårkläder och njuter av värmen medan alla andra fortfarande anser att det är vinter och klär sig i varma pälsar och jackor. Som om vi inte skulle sticka ut tillräckligt med vårt blonda hår och ljusa hy, så ska vi också klä oss som riktiga turister. Suck. 

På tal om det så får man rätt mycket blickar på sig, speciellt i området där vi bor. Inte precis turistområdet numero uno om vi säger så. Direkt man ens åker lite längre ut från centrum så är man utböling och kan få rätt dömande blickar. 

Hittills har vi också tappat bort oss mitt ute i ingenstans, hoppat över motorvägar och gått runt ett väldigt stort campus med känslan av att aldrig komma någon vart. Roms metro är rätt lätt att förstå, men bussystemet är ännu ett mysterium. Så glad över att jag inte är ensam här, trots att ingen av oss vet så mycket så klurar man ut situationer tillsammans. 

 

19.02.2016 kl. 14:23

Välkommen till ditt nya liv

Välkommen! Här har du en tom bricka framför dig, den symboliserar guiden till hur du styr ditt nya liv. Du bor nu i ett nytt land där du inte kan språket, där du sticker ut mer än palm i Lappland. Du är en ännu mindre minoritet än du varit i ditt hemland och du hittar ingenstans. Du har ingen aning om något alls i princip.

En mindre cynisk version av detta kunde också vara; här har du ett tomt blad framför dig. Fyll det precis hur du vill, du har alla möjligheter i världen bara du tar för dig och bestämmer dig för något. 

Hur du än väljer att se på saken så kommer du ha några jobbiga startveckor innan du kommer underfund med hur detta land fungerar, innan du lär dig de mest grundläggande fraserna på det nya språket och innan du sakta men säkert blir en av alla andra. 

Men du kommer också ha en helt fantastisk vår. En vår du inte glömmer i första taget. Du är i Italien med din favoritperson på jorden. Förstår du själv lyxen med detta? 

Lycka till med att komma igång, jag är säker på att du med hjälp av din kompanjon klarar det galant! 

Med vänlig hälsning,

din inre monolog.

19.02.2016 kl. 13:20

Jessica. 20.

Litteraturstuderande i Rom. Följ med en borttappad pingla i det italienska vimlet.